Dinsdag 1 maart was het eindelijk zo ver. Na 1,5 jaar mocht de initiatiefgroep opnieuw met een wethouder om tafel. Door wethouder Annette Groot werden de kinderen ontvangen in De Binding in Langedijk voor een gesprek over de pumptrack. Het projectplan werd gepresenteerd en de petities overhandigd.

Na een korte kennismaking met alle aanwezigen, was het tijd om te praten over het initiatief voor een pumptrack. In tegenstelling tot de eerste keer, werd nu ook een financieel plan voorgelegd. Want een pumptrack kost veel geld. En dat heeft de gemeente niet gebudgetteerd. Met een bijdrage van diverse subsidies, fondsen en donaties, kan het streefbedrag van 150.000 euro toch gehaald worden. Het zal volgens de initiatiefgroep lukken, maar dat kost wel wat tijd.

Werkgroep
Door de initiatiefgroep zijn andere initiatiefnemers voor pumptracks in Nederland benaderd. Gekeken is hoe zij de realisatie hebben aangepakt. In een tijd waar burgerparticipatie steeds belangrijker wordt, zijn de meeste pumptracks met een werkgroep van burgers aangelegd. Zo werd bijvoorbeeld de grond door de desbetreffende gemeente beschikbaar gesteld. Samen met de gemeente werden informatieavonden georganiseerd, waarna de werkgroep aan de slag ging. Voor pumptrack Dijk en Waard wil de initiatiefgroep ook zo’n werkgroep oprichten. Maar voordat het zover is, zal de eerste stap door de gemeente zelf gezet moeten worden.

Mooi initiatief
Een van de aanwezige initiatiefnemers, de 17-jarige Kees, vertelt: “Ik ben zelf skater en bmx’er. En op de pumptracks waar ik geweest ben zie je dat jongeren de kleine kinderen helpen zich verder te ontwikkelen. Een pumptrack is echt voor alle leeftijden.” De wethouder was aan het einde van de presentatie positief. “Het enthousiasme is absoluut overgekomen. Het is een heel mooi initiatief. En ik snap waarom dit een mooie aanvulling voor de gemeente is. Het is voor een brede doelgroep, inclusief én het zorgt voor sociale ontmoetingen tussen verschillende leeftijdsgroepen.” zei wethouder Groot. “Helaas kunnen we niet meteen ‘ja’ zeggen. Maar we zeggen ook niet meteen ‘nee’. Het is goed om te horen dat de initiatiefgroep ook heeft nagedacht over de financiering.”

Hoe nu verder?
Op de beoogde locatie staat een speeltuin die vervangen moet worden. Hiervoor is een vervangingsbudget beschikbaar. Uiteraard hoopt de initiatiefgroep dat dit budget naar de pumptrack gaat. De gemeente gaat onderzoeken of er een subsidie beschikbaar is en in welke vorm de gemeente een bijdrage kan doen. Verder gaat de gemeente onderzoeken of de beoogde locatie de juiste locatie is. Is bijvoorbeeld de grond geschikt? Hoe zit het met de ligging van de pumptrack ten opzichte van de omliggende woningen?

Met de wethouder is afgesproken dat er eerst binnen de gemeente actie genomen moet worden om antwoord op de vragen te krijgen. Het streven is om over vier weken zoveel mogelijk antwoorden te hebben. “Daarna gaan we kijken of en hoe we verder kunnen. Wij zijn enthousiast en staan te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Wij zien mogelijkheden genoeg.” aldus Brenda, moeder van een van de aanwezige kinderen. “De realisatie via een werkgroep van burgers zien wij ook zitten. Dus heb je ideeën of denk je een bijdrage te kunnen leveren, meld je aan via onze website www.pumptrackdijkenwaard.nl of stuur een e-mail naar info@pumptrackdijkenwaard.nl. Alle hulp is welkom!”

Het projectplan en de 471 petities werden overhandigd aan wethouder Groot door de aanwezige initiatiefnemers Roan, Pepijn en Kees.